korelacja koloru skory (sic!)davnbb napisał(a):podyskutować na temat korelacji koloru skóry i przestępczości.
davnbb napisał(a):Mi chodziło o dyskusję o rasizmie w kontekście filmu do którego wrzuciłem link - na co zwróciłem uwagę wpisałem w pierwszym poście. To Ty wyskoczyłeś z zabitymi przez policję z podziałem wg. grup etnicznych (jak to lepiej dla Ciebie brzmi bo ja się jakoś specjalnie nie kieruję poprawnością polityczną - zresztą twoje źródło używa dokładnie takich samych określeń -white, black) więc odpisałem skąd się bierze tylu zabitych. W jednej grupie jest ich stosunkowo dużo? Pewnie dlatego, że mają problem ze zrozumieniem prostych poleceń policji w stylu rzuć broń i połóż się na ziemi lub trzymaj ręce na kierownicy i nie opuszczaj pojazdu. No bo przecież nie dlatego, że częściej niż inni popełniają przestępstwa.
Kryspin napisał(a):uwazam, ze przytaczanie jego, i tylko jego wypowiedzi w kontekscie dyskusji o rasizmie, to tak jakbys sie zapytal prezesa czy jego brat byl najwiekszym (gra slow) przywodca Solidarnosci.
Kryspin napisał(a):Moim zdaniem nalezy sobie zadac uczciwe pytanie: dlaczego czarni gina od kul policjantow 2.5 raza czesciej niz biali? Jezeli, jak sugerujesz, przyczyna jest to, ze nie potrafia sie zastosowac do polecen policji to mysle, ze musisz sie nad tym glebiej pochylic.
Kryspin napisał(a): posilkowanie sie stereotypem o Afroamerykanach.
Kryspin napisał(a): Argumentowales to poprzednio, ze moze nie potrafia zrozumiec polecen policji.
Kryspin napisał(a):Prosze, oto dowod na to, ze Afroamerykanie sa bardziej agresywni i niestosuja sie do polecen
Kryspin napisał(a):Czlowiek zginal za sfalszowanie $20.
Kryspin napisał(a):moglbym tu wkleic, 2,5 raza wiecej linkow, ktore beda pokazywaly spaczenie systemu, a moze i systemowy rasizm.
To wszystko zależy czy osoba ta stwarza zagrożenie. Jeśli tak to w ten sam sposób potraktują każdego bez względu na kolor skóry. Tak po prostu działa u nich policja. Dla Europejczyka może to nie jest zrozumiałe ale o przyczynach pisałem już wcześniej.Kryspin napisał(a):To jest ten sam system, ktory pozwala ludziom urzadzic polowanie na Afroamerykanina biegnacego srodkiem ulicy.
Kryspin napisał(a):Jeszcze raz sie przypatrz na ten klip (ten sam przypadek, ktory byl wklejony wczescniej) i powiedz mi co czujesz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości